Ο Στέλιος Μαρούλης έχει δημιουργήσει άπειρα Έργα Ζωγραφικής, Ξυλογραφίας και όποιος επισκεφτεί το Εργαστήριό του…
Έρανος πολλών ωφελίμων θεολογίας τε και ηθικής παρ’ Ανδρέου του Θεοτόκου Κερκυραίου
200 χρόνια αργότερα το 2017 το παρόν βιβλίο ψηφιοποιήθηκε με σκοπό να παρουσιαστεί στο κοινό από το σωματείο μας κι αυτό διότι μας εντυπωσίασε το τηρούμενο ατονικό σύστημα που ακολουθήθηκε στο σώμα του κειμένου. Παρά το ότι το βιβλίο αυτό εκδόθηκε σε μία εποχή σκοτεινή και γεμάτη αναταραχές για την Ευρώπη αναζητώντας πληροφορίες για τον συγγραφέα αλλά και το βιβλίο του η μικρή μας έρευνα κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:
Ο Εμμανουήλ Θεοτόκης (1777-1837) ιταλοσπουδαγμένος φιλόλογος, ιστορικός, πολιτικός και συγγραφέας, πατέρας του Ανδρέα Θεοτόκη, ίδρυσε το 1816 την «Εταιρία επί προαγωγή της ελληνικής γλώσσης εν Επτανήσω» με έδρα στην Κέρκυρα. Κύριο μέλημα της εταιρίας ήταν η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την ελληνική γλώσσα και η διάδοσή της. Προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό αυτό ο Θεοτόκης αθλοθέτησε βραβεία για όποιον νεαρό ηλικίας μικρότερης των 24 ετών, θα συνέθετε έργο στην αρχαία ελληνική ή στην καθομιλουμένη τότε γλώσσα.
Αυτά ήταν: δύο αριστεία–μετάλλια χρυσά, το ένα αξίας 50 τάλιρων και το άλλο 20 τάλιρων, το δε τρίτο αριστείο-μετάλλιο αργυρό αξίας 10 τάλιρων.
Το πρόγραμμα του διαγωνισμού της Εταιρίας δημοσιεύθηκε το 1816, και τον Αύγουστο του 1817 παρουσιάσθηκαν δημοσίως τα δοκίμια των συμμετεχόντων προς κρίση και βραβεύτηκαν οι εξής νέοι σε ηλικία, συμμετέχοντες:
Πρώτο αριστείο: ο Νικόλαος Μανιάκης, Πάργιος, μεταγενέστερα καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Δεύτερο αριστείο: ο Ανδρέας Θεοτόκης, Κερκυραίος, (γιος του βαρόνου)
Εμμανουήλ Θεοτόκη και μεταγενέστερα μέλος της Ιονίου Γερουσίας, και
Τρίτο αριστείο: ο Σπυρίδων Βασιλείου, Πρεβεζάνος
This Post Has 0 Comments