Σημείωμα περί της οργανώσεως υπευθύνου Αποστολής περιθάλψεως και αποκαταστάσεως των προσφύγων εις Μικράν Ασίαν, εις Θράκην…
Βιογραφικά σημειώματα κριτικής επιτροπής
Γαβρίλης Ιστικόπουλος
Ο Γαβρίλης Ιστικόπουλος γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα
από γονείς πρόσφυγες εκ Πόντου και Καππαδοκίας και µεγάλωσε σε µια λαϊκή γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας. Απ’ τα γυµνασιακά του χρόνια (1966) άρχισε να σκαρώνει στίχους στα πιο απίθανα σημεία, αφού η παρόρµηση δεν του άφηνε την πολυτέλεια να έχει πάντα µαζί του τετράδιο και µολύβι.
To 1968 και ενώ η Ελλάδα έχει μουδιάσει από την δικτατορία των συνταγματαρχών, στέλνει τα πρώτα του ποιήματα σε λογοτεχνικές στήλες εφημερίδων και περιοδικών.
Από τότε συµµετέχει ανελλιπώς σ’ όλους τους κοινωνικούς αγώνες και τα κινήµατα της εποχής, διαµορφώνοντας τη συνείδηση µιας νιότης που παλεύει, µέχρι τώρα, να κρατήσει ζωντανή την ιδέα της αδελφοσύνης.
Εργάστηκε από µικρός στην Εριοϋφαντουργία, αργότερα στις Αεροµεταφορές και τελευταία στον Ασφαλιστικό Κλάδο.
Το 1973, έχοντας ολοκληρώσει τρεις ποιητικές συλλογές κι ένα ποιητικό έργο 455 στίχων με τίτλο ‘’Η Οδύσσεια μου’’ γνωρίζει τον ποιητή της Ρωµιοσύνης Γιάννη Ρίτσο και αµέσως αρχίζει μεταξύ τους µια φιλία που έµελλε να γίνει ο καταλύτης της µετέπειτα υπαρξιακής του διαµόρφωσης και συγκρότησης. Ταξιδεύει µε όλα τα µέσα στις εσχατιές της Ελλάδας, απαθανατίζοντας µε τον φακό της µηχανής του τα απόκρυφα της κάλλη, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσµου, αποκοµίζοντας βιώµατα και εµπειρίες, που άφησαν βαθύ το χνάρι τους στα γραπτά του.
Τον Σεπτέμβρη του 2015 προσκαλεσμένος του περίφημου Φεστιβάλ Τήνου, παρουσίασε πρωτότυπο αφιέρωμα στον δάσκαλο και εμπνευστή του, τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο.
Έχει εκδώσει επτά ποιητικά έργα σε τέσσερα βιβλία και έχει υπό έκδοση μία νουβέλα, ένα λογοτεχνικό δοκίμιο και πέντε ποιητικά έργα.
Σακελλάρης Καμπούρης
Ο Σακελλάρης Καμπούρης γεννήθηκε στην Κάλυμνο, τον Ιούλιο του 1965, αλλά μεγάλωσε στην Καλλιθέα. Σπούδασε διοίκηση ξενοδοχείων και ασχολείται με την ποίηση, τη λογοτεχνία και τη βιβλιο-κριτική, βιβλιοπαρουσίαση. Η πρώτη λογοτεχνική εμφάνισή του έγινε το 1982, με τη δημοσίευση ποιημάτων του στη σχολική ποιητική ανθολογία “Στα δεκαεφτά μου σκαλοπάτια”. Το 1994 έγινε τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ποιήματα του φιλοξενηθήκαν σε αρκετά φιλολογικά περιοδικά και διάφορες ανθολογίες, εξ’ αυτών, η «Ελληνοπολωνική Ανθολογία» του 1997, που μεταφράσθηκε και στα πολωνικά. Κατά καιρούς έχει διατελέσει επίσης:
- Διευθυντής του «Κέντρου Μελέτης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γιάννης Χατζίνης».
- Ιδρυτής της «Εταιρείας Τεχνών και Γραμμάτων Νέος Πνευματικός Κύκλος».
- Συντονιστής του «Νέου Πνευματικού Κύκλου Καλλιθέας».
- Ειδικός συνεργάτης σε θέματα λογοτεχνίας, του Πολιτιστικού Οργανισμού, του Δήμου Καλλιθέας.
- Σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού «Πνευματική Ζωή».
Διατέλεσε λογοτεχνικός συνεργάτης διαφόρων περιοδικών και εφημερίδων ποικίλης ύλης, σε θέματα βιβλιοπαρουσίασης και κριτικής λογοτεχνίας, συνήθως με δική του στήλη.
Έχει παρουσιάσει δεκάδες νέων, σύγχρονων και παλαιών λογοτεχνών, σε διαφορές εκδηλώσεις, σε πανεπιστήμια και φιλολογικούς χώρους, καθώς και στα έντυπα μέσα στα οποία συνεργαζόταν. Πολλοί έγκριτοι λογοτέχνες, ασχολήθηκαν και έγραψαν για το έργο του, με θετικές κριτικές, σε περιοδικά και εφημερίδες.
Οι περισσότερες λογοτεχνικές του δράσεις, έγιναν ως τα 35 χρόνια του, αφού από το 2000 επέλεξε, για δεοντολογικούς λόγους, να αποσυρθεί γενικά από τον χώρο της λογοτεχνίας. Αποσύρθηκε και από την συγγραφή, για μια περίπου 15ετία. Άρχισε να γράφει και να δημοσιεύει εκ νέου, από τον Φεβρουάριο του 2014, κυρίως σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα. Υπήρξε ενεργό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1994,ώσπου με δική του απόφαση για δεοντολογικούς και πάλι λόγους,το 2019,αιτήθηκε την διαγραφή του από αυτήν.
Εργογραφία
Η πρώτη παρουσία του Σακελλάρη Καμπούρη, στα γράμματα έγινε σε ηλικία 17 ετών και ήταν σε σχολική ανθολογία.[6]
- “Στα 17 μου Σκαλοπάτια”, (σχολική ανθολογία), εκδόσεις Πνευματικού Κέντρου Καλλιθέας, Καλλιθέα 1983,
- “Άσκηση”, (ποιητική συλλογή), έκδοση: Ε.Μ.Α.Ε., 1984,
- “Ομόνοια” και “Ομόνοια”, (ποιητική συλλογή), έκδοση: “Αίολος”, Αθήνα 1994,
- “Τα Φιλιά Των Καιρών” και “Τα φιλιά των καιρών”, (ποίηση), έκδοση: “Αίολος”, Αθήνα 1994,
- “Η Νέα Κάλυμνα” ή “Η νέα Κάλυμνος “, έκδοση: “Ίδμων”, Αθήνα 1995, ISBN 960-852-709-6, ISBN 960-85270-9-0
- “Η αίρεσις του δεν”, (ποιήματα), έκδοση: “Όμβρος”, Αθήνα 1996,
- “Το ημερολόγιο του τελευταίου Αυγούστου”, επίσης “to imerologio tou teleutaiou augoustou” (Greek) Paperback – 1997, ISBN 9607547071, ISBN 978-9607547071 και “Το ημερολόγιο του τελευταίου Αυγούστου”, έκδοση: “Ίδμων”, Αθήνα 1997, ISBN 960-7547-07-1, ISBN 978-960-7547-07-1,
- Ανθολόγηση στο έργο “Ελληνοπολωνική Ανθολογία”, 1997, (“Polsko-grecka antologia współczesnej poezji”, Seria Wydawnicza LIBRA nr 80. ISBN 978-83-61412-19-9)
- “Ρόδο μου άλικο “,(ποίηση),σε μορφή e-book,εκδόσεις “Πέντανδρον”,Αθήνα 2017, ISBN 978-618-83040-3-1,
- “Νυκτίανθος”(ποίηση),σε μορφή e-book,εκδόσεις “Πέντανδρον”,”Αθλέπολις”,Αθήνα 2021, ISBN 978-618-5323-66-0
Άγγελος Κούρος
Ο Άγγελος Κούρος (1972) κατάγεται από το Δολό Πωγωνίου Ιωαννίνων,
μεγάλωσε και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές:
«Κόφτες» (ΤΥΠΩΘΗΤΩ – GUTENBERG, 2008)
«δρόμος για το καλοκαίρι» (ΗΡΙΔΑΝΟΣ, 2012),
«Κουβαλάμε πάνω μας υδροκυάνιο» (ΜΕΛΑΝΙ, 2014),
«σου ορκίζομαι στο βουνό, ιερότερο όρκο δεν έχω» (ΚΑΠΑ, 2020),
“A Way to Summer” (KDP, 2020),
«Ανθολόγηση Ποίησης Άγγελου Κούρου» (ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ, 2021)
«βαθαίνοντας στα διακοσάχρονα της ελληνικής επανάστασης (ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ, 2021)
Η συλλογή “A Way to Summer” αποτελεί μετάφραση στην αγγλική γλώσσα της συλλογής «δρόμος για το καλοκαίρι» και διενεργήθηκε από τον Angelos Sakkis στο
πλαίσιο του Paros Poetry and Translation Symposium (Athens, 2017).
Η «Ανθολόγηση Ποίησης Άγγελου Κούρου» από τις εκδόσεις ΠΕΝΤΑΝΔΡΟΝ περιλαμβάνει ποιήματα της περιόδου 2008-2020, με επιμέλεια του Μιχάλη Μεταξά,
ενώ εμπεριέχονται αποσπάσματα κριτικών σημειωμάτων των Μιχάλη Γκανά, Κώστα Γ. Παπαγεωργίου κ.α.
Μεταφράσεις ποιημάτων του έχουν γίνει στην αγγλική, ισπανική και σκωτσέζικη γλώσσα (Scots), ενώ η συλλογή “A Way to Summer” παρουσιάστηκε στο Ηνωμένο
Βασίλειο (Poetry Blog “Aim for Wide Water”).
Ποιήματα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικά έργα ποίησης ενώ έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα περιοδικά Τα Ποιητικά, Ποιείν, Poetix,
Μανδραγόρας.
Σε διαδικασία έκδοσης βρίσκεται η συλλογή:
«I Swear to You on the Mountain, I Have No Holier Oath»
που αποτελεί μετάφραση στην αγγλική γλώσσα από τον Angelos Sakkis της συλλογής «Σου ορκίζομαι στο βουνό, ιερότερο όρκο δεν έχω»
Κουτσούκος Γιώργος
Ο Γιώργος Κουτσούκος είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Μένει στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Το 2015 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη – Περιοδικό “Κλεψύδρα” / “Έναστρον” για το βιβλίο του «Ενυδρείο».
Έχει εκδώσει τα εξής βιβλία:
«Το Σχέδιο», Εκδόσεις Κέδρος, 2003
«Φιλί στη θαλάμη», Εκδόσεις Νεφέλη, 2007
«Ενυδρείο», Εκδόσεις Κίχλη, 2014
Ορφέας Σπαρτιώτης
Ο Ορφέας Σπαρτιώτης γεννήθηκε και ζει στο Σπάρτο Αιτωλοακαρνανίας.
Έχει τελειώσει το Λύκειο Αμφιλοχίας. Ασχολείται με τη γραφή πολλά χρόνια και έχει εκδώσει δυο ποιητικές συλλογές.
”Νυχτερινή περιπλάνηση στις ανταύγειες του φεγγαριού”
και το ενιαίο ποίημα ”…της Φυγής”, που αποτελείται από τρία μέρη από τις εκδόσεις Έψιλον.
Ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ιστοσελίδες του διαδικτύου.
Έχει συμμετάσχει ως μέλος κριτικής επιτροπής σε ποιητικούς διαγωνισμούς.
Η αγάπη του για το βιβλίο και εν γένει για τα γράμματα τον οδήγησε τα τελευταία χρόνια να είναι στην εθελοντική ομάδα ως συντονιστής, που λειτουργεί την Βιβλιοθήκη Σπάρτου
This Post Has 0 Comments