Σημείωμα περί της οργανώσεως υπευθύνου Αποστολής περιθάλψεως και αποκαταστάσεως των προσφύγων εις Μικράν Ασίαν, εις Θράκην…
Σαββέρια Μαργιολά μια ποιοτική φωνή στο Stigma
Τη Σαββέρια Μαργιολά την γνωρίζω από τη φωνή της. Μια φωνή ζεστή, μελαγχολική, γεμάτη νοσταλγία, χρώματα, και ερμηνευτική δεινότητα.
Στο σημερινό μουσικό στερέωμα διακρίνεται τόσο με τις επιλεκτικές και ποιοτικές της επιλογές, που υποδηλώνουν μια καλλιτέχνιδα με ευρύτητα παιδεία και καλλιέργεια, όσο και με τη σεμνή και αθόρυβη στάση της. ευγένεια
Σαββέρια σε ευχαριστώ για την αμεσότητα και την συνέπεια στην επικοινωνία μας
Τραγουδίστρια ή ερμηνεύτρια λοιπόν, και δεν μπορώ να μη σε ρωτήσω αναπνέεις για την μουσική ή με την μουσική αναπνέεις;
Βρίσκω την έκφρασή μου στους στίχους και την ανάσα μου στη μουσική. Είναι η καθημερινότητά μου εδώ και αρκετά χρόνια, είναι πια τρόπος ζωής.
Οι νότες ή οι λέξεις σε συγκινούν και σε εμπνέουν
Μπορώ να συγκινηθώ και να εμπνευστώ το ίδιο βαθιά είτε από το καθένα ξεχωριστά, είτε από το συνδυασμό αυτών αρκεί να «μεταφέρουν» αλήθεια.
Ποίηση και μουσική συνοδοιπορούν;
Έχουν γεννηθεί σπουδαία έργα με την ποίηση και τη μουσική να συνοδοιπορούν σε απόλυτη αρμονία. Είναι σημαντικό και όμορφο μεταξύ των τεχνών να υπάρχει επικοινωνία και η μουσική να βοηθά στην ανάδειξη των κρυμμένων νοημάτων της ποίησης. Ένα τέτοιο παράδειγμα εμβληματικής συνύπαρξης είναι το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και του Μική Θεοδωράκη.
Το κοινό επιλέγει τους καλλιτέχνες ή οι καλλιτέχνες επιβάλλονται στο κοινό τους; Σε έχει απογοητεύσει το κοινό σου ποτέ και πόσο σε δεσμεύει;
Θεωρώ ότι ο ρόλος του καλλιτέχνη δεν είναι να επιβάλλεται. Βρίσκω υγιές και πιο ουσιαστικό το να επιλέγω και να επιλέγομαι. Κάθε καλλιτέχνης έχει το προσωπικό του ύφος, δίνει το καλλιτεχνικό του στίγμα και έχει αποδέκτες. Την ίδια στιγμή το κοινό αγαπά και ακολουθεί έναν καλλιτέχνη γι’ αυτό που είναι. Είναι μία σχέση αμφίδρομη γι’ αυτό και τόσο γοητευτική. Για μένα η μαγεία στην τέχνη είναι η ελευθερία της προσωπικής έκφρασης και ευτυχία το να βρίσκεις συνοδοιπόρους σ’ αυτό το ταξίδι γι’ αυτό αισθάνομαι ότι το κοινό ούτε σε απογοητεύει, ούτε σε δεσμεύει. Το στοίχημα το βάζω πρώτα με τον εαυτό μου, αυτό με κάνει να είμαι δημιουργική και να θέλω να γίνομαι καλύτερη.
Με ποιον καλλιτέχνη, από οποιαδήποτε μορφή τέχνης, θα ήθελες να “ταυτιστείς” ιδανικά;
Θαυμάζω απεριόριστα τον σπουδαίο φιλόσοφο, ποιητή, συγγραφέα και ζωγράφο Kahlil Gibran. Μέσα από τα έργα του βρίσκω την ψυχή μου και αισθάνομαι ότι γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.
Ο καλλιτέχνης θρέφεται το ίδιο υλικά και ηθικά;
Ο πραγματικός καλλιτέχνης θρέφεται πρώτα ηθικά, ειδάλλως δεν είναι καλλιτέχνης.
Η οικογενειακή παράδοση σε καταβάλει ή σε απελευθερώνει;
Αισθάνομαι πολύ τυχερή που γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα σε ένα τέτοιο μουσικό περιβάλλον. Είχα τη δυνατότητα να ανακαλύψω από πολύ νωρίς την αγάπη μου και την κλίση μου στη μουσική και όλο αυτό με βοήθησε να διαμορφωθώ καλλιτεχνικά και αισθητικά με πολύ ουσιαστικό τρόπο και να βρω τη δική μου καλλιτεχνική ελευθερία.
Πού εντάσσεις τη μουσική σου και ποια τα όριά της;
Κυρίως στην έντεχνη και λαϊκή μουσική. Αγαπώ όμως και ερμηνεύω από Δημοτικά – παραδοσιακά τραγούδια μέχρι «Τρύπες» και Αγγελάκα.
Τι περιμένεις από κάθε συναυλία εσύ αλλά και τι αναμένει το κοινό σου;
Η επιθυμία μου είναι να καταφέρουμε να συνδεθούμε, να επικοινωνήσουμε μέσα από τη μουσική, να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας.
Πώς σκέφτεσαι να συνεχίσεις την καριέρα σου; Ποια τα σχέδια και τα όνειρά σου για το μέλλον.
Δεν ξέρω τι θα φέρει το μέλλον. Προσπαθώ να εστιάζω στο «τώρα» και να απολαμβάνω την κάθε στιγμή. Θα ήθελα να μπορώ να κάνω πάντα αυτό που αγαπώ και με γεμίζει.
Αισιοδοξείς για τον πολιτισμό μας (τον δυτικό εννοώ);
Προσπαθώ να αισιοδοξώ. Θεωρώ ότι γίνονται αξιόλογα πράγματα που προάγουν τον πολιτισμό και βελτιώνουν το πολιτισμικό μας επίπεδο αλλά όχι στο βαθμό που θα έπρεπε και που αρμόζει στην ιστορία μας. Υπάρχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφοι. Ανεβαίνουν αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις με άποψη και σπουδαία αισθητική, δημιουργήθηκε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ας είμαστε αισιόδοξοι.
Αλισάχνη λέξη ποιητική, τοπωνυμική, θερινή σχεδόν ερωτική γιατί την επέλεξες
Όταν ετοίμαζα τη δεύτερη δισκογραφική μου δουλειά, ήρθε στα χέρια μου, σαν δώρο, ο στίχος του Γιώργου Γκώνια και της Πόπης Αεράκη με τίτλο «Αλισάχνη». Ήταν τόσο έντονος ο ενθουσιασμός μου διαβάζοντάς το, που ταυτόχρονα ψιθύρισα τη μουσική και μέσα σε λίγα λεπτά είχε γίνει τραγούδι. Το νόημα της «αλισάχνης» εκφράζει τον ψυχισμό και τα συναισθήματα ολόκληρου αυτού του δίσκου.
Αγαπημένοι σου λογοτέχνες, μουσικοί, ζωγράφοι, σκηνοθέτες;
Μάνος Χατζιδάκις, Μαρία Πολυδούρη, Νίκος Γκάτσος, Μιχάλης Γκανάς, Τάσος Λειβαδίτης, Μίκης Θεοδωράκης, , Keith Jarrett, Diana Krall, Αλέκος Φασιανός, Παντελής Βούλγαρης, Quentin Tarantino, Frida Kahlo και πάρα πολλοί άλλοι.
Η Τεχνολογία φέρνει τους ανθρώπους κοντά, όμως είναι η θάλασσα που αρμενίζοντας ανακαλύπτεις τη μαγεία της `Τέχνης;
Τη μαγεία της τέχνης και τους καλλιτέχνες τους ανακαλύπτεις πραγματικά όταν δεις από κοντά το έργο τους, παρακολουθώντας μια θεατρική ή μουσική παράσταση, πηγαίνοντας σε μια έκθεση ζωγραφικής. Με αυτόν τον τρόπο έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις στοιχεία που δεν μπορείς να τα προσεγγίσεις μέσω της τεχνολογίας η οποία δεν βοηθά στην βαθύτερη επικοινωνία με τον καλλιτέχνη.
This Post Has 0 Comments